marți, 30 martie 2010

Povestiri din tren (3)-inscriptii contemporane

Domne mare e amorul asta ! Ia mintile la oameni, ii zapaceste, ii face sa scrie poezii nici ei nu mai stiu pe unde...Am citit urmatoarele stihuri  pe o canapea de tren :
You are a song written by the hands of God that's why you bring happiness and love in my heart...I love you so much!ALEX+Miezzulets
As vrea sa te ating, dar nu esti langa mine;as vrea sa te sarut, dar esti departe de mine;as vrea sa te iubesc dar o fac deja...si ce ramane sa-ti spun e ca mi-e dor de tine...Te iubesc...Miezzulets
Mai era si un al treilea stih dar,dand dovada de o totala ignoranta  fata de valorile folclorului contemporan, o domnisoara studenta s-a asezat cu fundul pe ...el, si-a scos cursurile si s-a pus cu ..."burta pe carte ".

vineri, 19 martie 2010

Razboaiele lui Brancoveanu cu turcii ?

Am avut cateva zile in urma o discutie cu cineva care a spus la un moment dat ca si Constantin Brancoveanu a avut razboaie cu turcii.Eu stiam ca nu a avut razboaie cu turcii ci ca si-a pastrat tronul mai ales cu abilitatile sale diplomatice,folosirea din belsug a aurului fiind una din acestea (fiind cunoscut si ca printul aurului ).Partenerul meu de discutie parea insa foarte sigur pe ce zicea, ba mi-a mai zis  si ca "nu stiu istorie".Intr-adevar, nu ma consider tare la istorie, dar macar caut sa ma informez despre adevarul istoric, nu sa ma ghidez dupa anumite sabloane de gandire, de obicei gata confectionate de altii.Care este adevarul istoric in acest caz ? Citez de pe http://www.descopera.ro/maratoanele-descopera/descopera-istoria-romanilor/5163797-constantin-brancoveanu-voievod-martir-si-sfant:
"Izbucnirea razboiului dintre rusi si turci in 1711 avea sa puna capat linistii. Armata ruseasca condusa de catre nimeni altul decat tarul Petru cel Mare a ajuns pana in Moldova, unde domnul Dimitrie Cantemir li se alatura imediat. A venit randul lui Brancoveanu sa decida de partea cui va fi. In acelasi spirit echilibrat si prevazator, Brancoveanu pune in balanta sortii de izbanda a fiecarei parti. Alege si de aceasta data prudenta si isi aseaza tabara intr-un punct strategic, care ii permitea "sa pazeasca tara fara primejdie, de catre amandoua partile, adica si de catre turci si de catre muscali", dupa cum mentioneaza cronica. Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, nici macar prevederea extrema a lui Brancoveanu nu a putut anticipa comportamentul boierilor sai. Asa se face ca spatarul Toma Cantacuzino, ruda de-a lui Brancoveanu, decide sa actioneze dupa bunul plac, decizie ce l-a costat pe domnitorul roman viata sa si a celor patru feciori ai sai.Toma Cantacuzino trece cu o parte din calarime la rusi, in incercare de a-i ajuta sa cucereasca Braila, neglijand astfel indicatiile domnului sau. Rusii au castigat doar o batalie, nu si razboiul. In final, au fost bucurosi sa cada la pace cu turcii, insa acestia din urma au inceput sa il banuiasca pe domnitorul roman de tradare. "
       Acesta e singurul episod in care Brancoveanu poate fi banuit (pe nedrept ) ca a participat la un razboi contra turcilor, deci nu putem vorbi de "razboaiele lui Brancoveanu cu turcii ".Asadar cine nu stie istorie ? A sustine cu tarie un neadevar consider a fi o rastignire a adevarului.Personal sunt de acord cu rastignirea adevarului, dar numai urmata de invierea sa (iesirea adevarului la iveala).Altfel nu mai e jertfa.

sâmbătă, 6 martie 2010

La moastele sfintei Ecaterina

Era in 2006,la biserica Sfintii Petru si Pavel din Regie.Cateva zile, in fiecare an,moastele sfintei sunt aduse in aceasta biserica, in jurul datei de praznuire (25 noiembrie).Am fost si le-am vazut si am vrut sa raman cu o amintire.Am cerut aprobarea de filmare si s-a potrivit ca tocmai atunci incepea sa sune ora exacta la orologiul din biserica.Ce interesant orologiul din biserica! Chiar daca la prima vedere pare ca poate tulbura linistea,el,prin sunetele sale de o anumita tonalitate,parca amplifica atmosfera de evlavie si pace.Intre timp, la o alta biserica din Bucuresti, Sfanta Ecaterina de la Facultatea de Teologie, au fost aduse particele din moastele sfintei si sunt expuse spre inchinare zilnic.In imagini se vede si la un moment dat o copie dupa inelul primit de sfanta Ecaterina.Am intrebat unde este originalul.La mana ei !Mai multe despre inelul de la mana sfintei Ecaterina aflati citind viata sfintei.